Over ons

Geplaatst op: november 20, 2012

De 226 tuinen van de Amsterdamse Tuingroep Wijkergouw liggen op een geweldige locatie, op de grens van natuur en stad. Net binnen de ring A10 en op een steenworpafstand van het beschermde weidelandschap dat de dorpen Zunderdorp, Ransdorp en Durgerdam met elkaar verbindt. Om precies te zijn: aan de rand van het voormalige dijkdorp Schellingwoude.
De Wijkergouw, dat is de straat die het complex in twee delen verdeelt, met aan de rechterkant het verenigingsgebouw Arbeid Adelt, een oude stolpboerderij. De trots van de tuinvereniging.
Eind jaren tachtig werd dit prachtige gebouw getroffen door een verwoestende brand. Wat restte was as, maar met heel veel geduld en doorzettingsvermogen van vele vrijwilligers werd het pand in oude glorie hersteld. Tegenwoordig dient Arbeid Adelt als activiteitengebouw voor de Wijkergouw-tuinders. Van 1 april tot en met 1 november, de periode dat de huisjes bewoond mogen worden, kan er bijvoorbeeld elke zaterdag in de oude stolpboerderij geluncht worden.
Verbinden, dat begrip staat centraal in de filosofie van Tuingroep Wijkergouw. Relaties leggen tussen mens en natuur, tussen buurt en tuingroep, tussen mens en mens, jong en oud. We proberen daarvoor de omstandigheden zo ideaal mogelijk te maken. Hoe? Activiteiten organiseren waarbij ontmoeten centraal staat, zoals rommelmarkten, feesten en lunches.

Natuur. Ook dat vinden we belangrijk. Logisch, maar we vinden het wel het vermelden waard. Laten we het preciezer zeggen: ‘natuurlijke natuur’, daar hechten we veel waarde aan. Wat automatisch inhoudt dat we het begrip kunstmatig zoveel mogelijk buiten de deur proberen te houden. Er is al zoveel ‘niet echt’. Nog niet zo lang geleden is het gebied rondom de stolpboerderij teruggebracht in oude staat. Het oud-Hollandse decor is terug.
En daarmee komen we op ‘educatie’. Tuinwerkgroep Wijkergouw is er niet alleen voor z’n leden. Nee, we zijn er ook voor niet-leden. Voor de buurt, voor wandelaars, fietsers en jongeren. Iedereen moet van natuur kunnen genieten én leren, vinden wij. Ook daartoe organiseren wij activiteiten, zoals excursies en wandeltochten.
226 huisjes, 226 huishoudens, meer dan 226 individuen. Ja, Wijkergouw is tussen 1 april en 1 oktober een levendig dorp, een maatschappij in het klein. Om het eerlijk en prettig te houden zijn er een aantal regels. Daarvoor leunt Wijkergouw sterk op de overkoepelende organisatie Amsterdamse Bond voor Volkstuinders. Huisjes mogen bijvoorbeeld niet groter zijn dan dertig vierkante meter, een lid van Wijkergouw heeft de verplichting om per jaar vijf algemene werkbeurten te doen. Waarom? Niet alleen de eigen tuin en huisje hebben onderhoud nodig, ook de paden, sloten, verenigingsgebouwen vragen om aandacht. We doen het met elkaar!
Een stad heeft een gemeenteraad en een college van B & W. Die hebben wij ook, in de vorm van een bestuur en een aantal commissies.

HET BESTUUR

Voorzitter: Chris Teunissen

Tweede voorzitter: Klaas Breunissen

Penningmeester: Nelleke Bosland

Secretaris: Klaas Breunissen

Tweede secretaris: Andrea van Pol

Algemeen bestuurslid: Margot van de Zilver

Algemeen bestuurslid: Diny Teekman